Previous Next

Dzień hiszpański

W ramach projektu MARS, realizowanego w naszej szkole, odbył się dziś Dzień Hiszpański. Pierwsza jego część poświęcona była poznawaniu hiszpańskich smaków, czyli degustacji takich produktów, jak np. oliwa i oliwki, sery (queso manchego, queso de cabra), chorizo czy fuet. To jednak nie wszystko! Uczniowie czwartej i drugiej klasy serwowali przygotowane po mistrzowsku hiszpańskie dania, m.in. gazpacho, patatas bravas, churros con chocolate, leche frita, flan a nawet tortilla de patatas. Palce lizać!

W drugiej części zajęć czytaliśmy wirtualne książki stworzone przez maturzystów. Goya, Picasso, Dalí, ale także meksykańskie obchody Día de Muertos to niektóre tematy poruszane w książkach przygotowanych w narzędziu Book Creator.  Natomiast drugoklasiści przygotowali prezentacje o atrakcjach tyrustycznych Hiszpanii oraz quiz. Dziękujemy wszystkim uczniom za zaangażowanie!