W dniu 9 czerwca br. (piątek po Bożym Ciele) sekretariat Szkoły będzie nieczynny. Za utrudnienia przepraszamy.
Od 12 czerwca sekretariat Szkoły jest czynny od poniedziałku do piątku od 8.00 – 15.30.
W dniu 9 czerwca br. (piątek po Bożym Ciele) sekretariat Szkoły będzie nieczynny. Za utrudnienia przepraszamy.
Od 12 czerwca sekretariat Szkoły jest czynny od poniedziałku do piątku od 8.00 – 15.30.
15 maja rozpoczęła się rekrutacja do szkół ponadpodstawowych. Kandydaci rejestrują się i wypełniają wniosek na stronie https://slaskie.edu.com.pl
Wnioski o przyjęcie mogą być składane w systemie w wersji elektronicznej (wymagany podpis profilem zaufanym) lub mogą zostać wydrukowane i podpisane przez co najmniej jednego rodzica. Wnioski w formie papierowej należy złożyć w szkole pierwszego wyboru.
Sekretariat ALO przyjmuje wnioski w dni robocze w godzinach 8.00 - 15.00.
W tym roku szkolnym po raz pierwszy gościli w naszym liceum pracownicy francuskiej firmy Sopra Steria Polska, która jest europejskim liderem w dziedzinie konsultingu, usług cyfrowych i tworzenia oprogramowania, działającym w 25 krajach. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się o funkcjonowaniu branży IT w praktyce oraz poznali możliwości jakie daje dziś znajomość języka francuskiego na rynku pracy. Starali się wspólnie z prowadzącym, odpowiedzieć na pytanie, które było tematem zajęć: Człowiek czy robot?
Dziękujemy za interesujące spotkanie i mamy nadzieję, na dalszą ciekawą współpracę. W zajęciach wzięli udział uczniowie klas II i III, którzy uczą się języka francuskiego. Aby dowiedzieć się więcej zapraszamy na: https://www.soprasteria.pl/o-nas.
Pytania można kierować na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
W kwietniu w naszym ALO organizowaliśmy wiele inicjatyw związanych ze Świętem Frankofonii i języka francuskiego. Uczniowie klas 1b, 2b i 3a przygotowali interesujące warsztaty, podczas których zaprezentowali ciekawostki z wybranych przez siebie krajów i degustowali potrawy z 4 stron świata. W programie warsztatów znalazły się informacje o historii Francji, księstwie Monaco, kadry z kina francuskiego i zobaczyliśmy Francję na sportowo! Warsztaty poświęcone Kanadzie i Szwajcarii zorganizowaliśmy wykorzystując materiały nadesłane przez Ambasadę Kanady i Ambasadę Szwajcarii w Polsce. Zorganizowaliśmy też wyprawę na Madagaskar - wyspę lemurów – degustowaliśmy owoce egzotyczne przy frankofońskich dźwiękach. Budowaliśmy oczywiście wieżę Eiffla z lego (Kuba Jagieło wpadł na ten genialny pomysł, a wspierał go organizacyjnie Janek Potyra) i właśnie ta „akcja” dydaktyczna cieszyła się największym zainteresowaniem uczestników.
Interesujący wykład : Ciekawostki o Kanadzie i prowincji Quebecu wygłosiła pani dr Ewa Figas – wykładowca z Katedry Lingwistyki Stosowanej Politechniki Śląskiej, a studia we Francji zaprezentowała pani Iwona Gorczyca-Polus z Agencji Campus France- Instytutu Francuskiego w Krakowie. Uczniowie mogli również zadawać pytania podczas zaplanowanych w programie konsultacji,
W konkursie Belgijskie rendez-vous - Moja europejska podróż po Walonii – Brukseli wzięły udział uczennice: Alicja Kula i Zuzanna Langer, Oliwia Gierlotka i Jaśmina Kotwica, Zuzanna Piszczan i Karolina Warnicka. Wyjątkowym gościem była Mallaurie de Bever, która przewodniczyła obradom jury oraz zadawała pytania w języku francuskim. Uczennice przygotowały się z zakresu geografii, historii i kultury Belgii frankofońskiej i zaprezentowały stworzone przez siebie plakaty, gry i zabawy edukacyjne. Bardzo atrakcyjne nagrody ufundowała Wallonie-Bruxelles International z siedzibą w Brukseli.
Uczniowie Wiktoria Rupa, Zuzanna Langer i Jeremiasz Trzcionkowski, po raz pierwszy brali w tym roku udział w IX Pszczyńskim Festiwalu Współczesnej Piosenki Frankofońskiej.
Wyniki konkursów: FRANCOPHONIE 2023 – ALO RYBNIK
Nagrody dla uczennic z klasy I B ufundowało przedstawicielstwo dyplomatyczne Wallonie- Bruxelles International
I miejsce - ALICJA KULA I ZUZANNA LANGER
II miejsce - OLIWIA GIERLOTKA I JAŚMINA KOTWICA
III miejsce – ZUZANNA PISZCZAN I KAROLINA WARNICKA
I miejsce - La crème brûlée – Emilia Ośliźlok
II miejsce - La charlotte aux fraises - Hania Półtorak
III miejsce - Les accras de la morue - Zuzanna Piszczan. To specjalność kuchni karaibskiej, charakterystyczna dla Gwadelupy. Danie ma formę niewielkich kulek z dorsza z dodatkiem warzyw, jajek, mąki i przypraw. Podawane jest na gorąco, jako przystawka lub danie główne.
I miejsce - Marysia Kolar
II miejsce - Hanna Bugaj
III miejsce - Ewa Olszewska
Nagrody specjalne
Jakub Jagieło - za pomysł na budowanie wieży Eiffla z klocków Lego i organizację zespołów i Janek Potyra za wsparcie organizacyjno-eksperckie przedsięwzięcia.
Szymon Dominek z II B – za przygotowanie profesjonalnych plakatów
Jeremiasz Trzcionkowski z III A – za koncepcję i oprawę muzyczną naszej frankofonii
Partnerzy Frankofonii 2023 oraz fundatorzy nagród dla uczestników: Wallonie-Bruxelles International, Ambasada Francji i Instytut Francuski, Ambasada Kanady, Ambasada Szwajcarii w Polsce, Campus France, Empik Photo, Wydawnictwa: Hachette FLE, Ettoi & ELi, Colorful Media, Księgarnia Edukator, Telewizja frankofońska TV5MONDE i Polskie Stowarzyszenie- Europa Języków i Kultur.
Dziękujemy wszystkim partnerom i organizatorom za wsparcie tego przedsięwzięcia oraz panu Zbyszkowi Złotkowi i pani Oli, za budowanie frankofońskich mostów i pomoc w zaspokojeniu apetytu uczniów nie tylko w postaci croissantów i petits pains au chocolat;-)
Laureatom konkursów nagrody wręczymy 28 kwietnia br. oraz na zakończenie roku szkolnego 23 czerwca 2023 r.
Félicitations aux lauréats !